Wat is yoga?

Yoga betekent letterlijk ‘juk’. Het is een werktuig om lasten te verplaatsen op een eenvoudiger en minder vermoeiende manier dan alleen met de armen.

De yoga die ik geef is hatha-yoga. In deze vorm van yoga bouw je het merendeel van de houdingen op door ze eerst bewegend (dynamisch) uit te voeren en nadien vast te houden (statisch). Hierdoor raakt het lichaam vertrouwd met de houding, waardoor het gemakkelijker is om deze vast te houden. Alle houdingen worden uitgevoerd op het ritme van de adem. Hierdoor kun je jezelf niet forceren, als je adem stokt, doe je een stapje terug. De houdingen en ademoefeningen helpen je om onbalans in je lichaam en geest te herkennen, te kennen en weer terug in balans te brengen.

Onbewuste spanningen komen vaak pas aan het licht als er iets echt fout gaat (blessure/ pijnklacht). Door bewust te bewegen, ervaar je wat er in je lichaam gebeurt. En zoals Cruijff zei: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Pas als je doorhebt dat je iets vasthoudt, kun je het loslaten. Hierdoor kun je het risico op blessures en pijnklachten verminderen.

Daarnaast krijgt ook je geest de ruimte om te laten zien waar het mee bezig is. Je leert  te kijken naar jezelf. Wie ben ik, wat doe ik en waarom? Dit alles op een liefdevolle manier, zonder oordeel of veroordeling. Zien wat er nu is, het verleden en verwachtingen van de toekomst loslaten.